1. Przekształcenia dwuliniowe oraz formy kwadratowe Niech K będzie dowolnym ciałem (zwykle będziemy przyjmować K = R lub K = Q). Oznaczmy przez M (K) zbiór wszystkich macierzy prostokątnych n×m a ... a 11 1m A = [aij]1‹i‹n,1‹j‹m = ... ... ... a ... a n1 nm o współczynnikach w ciele K. Ponadto niech M (K) = M (K). Dla danej macierzy A n n×n symbolem Atr lub AT oznaczamy macierz transponowaną do macierzy A. Symbolem E oznaczamy macierz diagonalną, której współczynnikami głównej przekątnej są 1. Przez 0 oznaczamy macierz, której wszystkie współczynniki są równe 0. 1.1. Przekształcenia dwuliniowe Niech V , V , W będą przestrzeniami liniowymi nad ciałem K. Funkcję f : V → W 1 2 1 nazywamy przekształceniem liniowym, jeśli spełnione są warunki 1. dla wszystkich v ,v ∈ V zachodzi f(v +v ) = f(v )+f(v ), 1 2 1 1 2 1 2 2. dla wszystkich v ∈ V , a ∈ K zachodzi f(a·v) = a·f(v). 1 Funkcję f : V × V → W nazywamy przekształceniem dwuliniowym, jeśli dla 1 2 wszystkich v ∈ V oraz v ∈ V funkcje f(v ,−) : V → W oraz f(−,v ) : V → W są 1 1 2 2 1 2 2 1 przekształceniami liniowymi. Niech V, W będą przestrzeniami liniowymi nad ciałem K. Dowolne przekształcenie liniowe f : V → K nazywamy funkcjonałem liniowym. Dowolne przekształcenie liniowe f : V ×W → K nazywamy funkcjonałem dwuliniowym. Funkcjonał dwuliniowy f : V ×V → K nazywamy symetrycznym, jeśli dla wszystkich v ,v ∈ V zachodzi f(v ,v ) = f(v ,v ). 1 2 1 2 2 1 Przykład 1.1. Niech h−,−i : Kn ×Kn → K będzie określony wzorem n X h(x ,...,x ),(y ,...,y )i = x y (standardowy iloczyn skalarny) 1 n 1 n i i i=1 jest funkcjonałem dwuliniowym symetrycznym. W dalszym ciągu będziemy zakładać, że dim V = n < ∞ oraz, że f : V ×V → K jest K funkcjonałem dwuliniowym. Ustalmy bazę v = {v ,...,v } przestrzeni V. Macierz Mv ∈ 1 n f M (K) taką, że n (Mv) = f(v ,v ) f ij i j nazywamy macierzą funkcjonału dwuliniowego f w bazie v. 1 Przykład 1.2. (a)Nieche = {e ,...,e }będziebazą standardową przestrzeniKn, 1 n tzn. e = (1,0,...,0), e = (0,1,0,...,0), ... , e = (0,0,...,0,1). Rozważmy funkcjonał 1 2 n dwuliniowy h−,−i zdefiniowany w Przykładzie 1.1. Łatwo pokazać, że 1 0 ... 0 0 0 1 ... 0 0 Me = E = ... ... ... ... ... h−,−i 0 0 ... 1 0 0 0 ... 0 1 (b) Niech f : R3 ×R3 → R będzie funkcjonałem określonym wzorem 3 X f((x ,x ,x ),(y ,y ,y )) = x y −2x y −x y . 1 2 3 1 2 3 i i 1 2 3 2 i=1 Wtedy 1 −2 0 Me = 0 1 0 . f 0 −1 1 Zauważmy,że(x ,x ,x )·Me·(y ,y ,y )tr = P3 x y −2x y −x y = f((x ,x ,x ),(y ,y ,y )). 1 2 3 f 1 2 3 i=1 i i 1 2 3 2 1 2 3 1 2 3 Wniosek 1.3. Niech v = {v ,...,v } będzie dowolną bazą przestrzeni V. Funkcjonał 1 n dwuliniowy f : V × V → K jest symetryczny wtedy i tylko wtedy, gdy macierz Mv jest f symetryczna. Uwaga 1.4. Niech A = (a ) ∈ M (K) będzie macierzą. Wtedy funkcja f : Kn×Kn → ij n K określona wzorem f(x,y) = x·A·ytr jest funkcjonałem dwuliniowym takim, że Me = A. f Ponadto n f((x ,...,x ),(y ,...,y )) = x·A·ytr = X a x y . 1 n 1 n ij i j i,j=1 1.2. Określoność funkcjonałów dwuliniowych Definicja 1.5. Funkcjonał dwuliniowy f : Kn ×Kn → K nazywamy rzeczywistym (odp. wymiernym), jeśli K = R (odp K = Q). Definicja 1.6. Rzeczywisty funkcjonał dwuliniowy f : Rn ×Rn → R nazywamy (a) dodatnio określonym, jeśli f(v,v) > 0 dla wszystkich 0 6= v ∈ Rn, (b) nieujemnie określonym, jeśli f(v,v) › 0 dla wszystkich v ∈ Rn, (c) nieokreślonym, jeśli istnieje v ∈ Rn taki, że f(v,v) < 0. Twierdzenie 1.7 (KryteriumSylvestera). Niechf : Rn×Rn → Rbędziefunkcjonałem dwuliniowym symetrycznym oraz niech Me = (a ). Funkcjonał f jest dodatnio określony f ij wtedy i tylko wtedy, gdy dla wszystkich k = 1,...,n, minory (cid:12) a a ... a (cid:12) (cid:12) 11 12 1k (cid:12) (cid:12) (cid:12) (cid:12) a a ... a (cid:12) (Mfe)k = (cid:12)(cid:12)(cid:12) ...21 ...22 ... ...2k (cid:12)(cid:12)(cid:12) (cid:12) (cid:12) (cid:12) (cid:12) (cid:12) ak1 ak2 ... akk (cid:12) są dodatnie. 2 Przykład 1.8. Założenie o symetryczności funkcjonału w Twierdzeniu 1.7 jest istotne. Świadczyotymnastępującyprzykład.Niechf : R2×R2 → Rbędziefunkcjonałemokreślonym wzorem f((x ,x ),(y ,y )) = x y −x y +x y . 1 2 1 2 1 1 1 2 2 1 Wtedy f((0,1),(0,1)) = 0, więc f nie jest dodatnio określony. Zauważmy, że f nie jest też symetryczny. Z drugiej strony " # 1 −1 Me = , f 1 0 więc (Me) = 1 > 0 oraz det Me = 1 > 0. f 1 f Twierdzenie 1.9. Niechf : Rn×Rn → Rbędziefunkcjonałemdwuliniowymsymetrycznym oraz niech Me = (a ). Funkcjonał f jest nieujemnie określony wtedy i tylko wtedy, gdy dla f ij wszystkich k = 1,...,n oraz {i ,...,i } ⊆ {1,...,n}, minory 1 k (cid:12) a a ... a (cid:12) (cid:12)(cid:12) i1i1 i1i2 i1ik (cid:12)(cid:12) (cid:12) a a ... a (cid:12) (Mfe)i1,...,ik = (cid:12)(cid:12)(cid:12) i...2i1 i...2i2 ... i...2ik (cid:12)(cid:12)(cid:12) (cid:12) (cid:12) (cid:12) (cid:12) (cid:12) aiki1 aiki2 ... aikik (cid:12) są nieujemne. Zadanie na ćwiczenia. Dla symetrycznego dwuliniowego funkcjonału f opracować algorytm sprowadzania macierzy Me do postaci diagonalnej D = [d ] tak, aby spełnione f ij były warunki 1. Funkcjonał f jest dodatnio określony wtedy i tylko wtedy, gdy d > 0 dla wszystkich ii i = 1,...,n. 2. Funkcjonał f jest nieujemnie określony wtedy i tylko wtedy, gdy d › 0 dla wszystkich ii i = 1,...,n. 1.3. Formy kwadratowe Definicja 1.10. Formą kwadratową nazywamy funkcję q : Kn → K postaci n X q(x ,...,x ) = a x x . 1 n ij i j i,j=1 Jeżeli K = R (odp. K = Q), to formę q nazywamy rzeczywistą (odp. wymierną). Zauważmy, że jeśli f : Kn × Kn → K jest funkcjonałem dwuliniowym symetrycznym, to f((x ,...,x ),(y ,...,y )) = Pn b x y , gdzie b = b . Zatem funkcja q : Kn → K 1 n 1 n i,j=1 ij i j ij ji określona wzorem n X q(x ,...,x ) = f((x ,...,x ),(x ,...,x )) = b x x 1 n 1 n 1 n ij i j i,j=1 jest formą kwadratową. Ponadto q(x+y) = f(x+y,x+y) = f(x,x)+f(x,y)+f(y,x)+f(y,y), 3 a więc q(x+y)−q(x)−q(y) = f(x,y)+f(y,x) = 2f(x,y). Zauważmy również, że dla a ∈ K, mamy q(ax) = f(ax,ax) = a2f(x,x) = a2q(x). Niech charK 6= 2. Jeśli q : Kn → K jest formą kwadratową, to funkcja b : Kn ×Kn → q K określona wzorem b (x,y) = 1(q(x + y) − q(x) − q(y)) jest funkcjonałem dwuliniowym q 2 symetrycznym. Konwencja. W dalszej części wykładu będziemy zakładać, że dla formy n X q(x ,...,x ) = a x x 1 n ij i j i,j=1 zachodzi a = a . Wtedy ij ji n n n n q(x ,...,x ) = Xa x2 + X 2a x x = Xb x2 + X b x x , 1 n ii i ij i j i i ij i j i=1 i<j=1 i=1 i<j=1 gdzie b = a oraz b = 2a dla i 6= j. i ii ij ij Definicja 1.11. Macierzą Grama formy kwadratowej q : Rn → R n n q(x ,...,x ) = Xa x2 + X a x x 1 n ii i ij i j i=1 i<j=1 nazywamy macierz postaci a 1a ... 1a 11 2 12 2 1n 1a a ... 1a Mq = 2 ...12 ...22 ... 2 ...2n . 1a 1a ... a 2 n1 2 n2 nn Zauważmy, że M = Me . Istotnie, q bq 1 b (e ,e ) = (q(2e )−2q(e )) = q(e ) = a q i i i i i ii 2 oraz 2·b (e ,e ) = q(e +e )−q(e )−q(e ) = a +a +a −a −a = a q i j i j i j ii jj ij ii jj ij dla i 6= j. Definicja 1.12. Rzeczywistą formę kwadratową q : Rn → R nazywamy (a) dodatnio określoną, jeśli q(v) > 0 dla wszystkich 0 6= v ∈ Rn, (b) nieujemnie określoną, jeśli q(v) › 0 dla wszystkich v ∈ Rn, (c) nieokreśloną, jeśli istnieje v ∈ Rn taki, że q(v) < 0. 4 Wniosek 1.13. Formakwadratowaq jestdodatniookreślona(odp.nieujemnie określona) wtedy i tylko wtedy, gdy funkcjonał dwuliniowy b jest dodatnio określony (odp. nieujemnie q określony). Z powyższego wniosku wynika, że aby sprawdzić dodatnią (nieujemną) określoność formy kwadratowej można skorzystać z kryterium opisanego w Twierdzeniu 1.7 (Twierdzeniu 1.9). Uwaga 1.14 Zauważmy, że dla każdego i = 1,...,n mamy 2·b (e ,x) = 2·b (x,e ) = q(x+e )−q(e )−q(x) = ... q i q i i i jest równe pochodnej cząstkowej funcji q(x) względem zmiennej x . i 1.4 Grafy oraz formy kwadratowe Niech q : Rn → R będzie formą kwadratową postaci n q(x) = Xx2 +Xa x ,x , a ∈ R. i ij i j ij i=1 i<j Z formą q stowarzyszamy graf ważony nieskierowamy G = (G ,G ,w) w następujący q 0 1 sposób. Zbiór wierzchołków G = {1,...,n}, zbiór krawędzi: 0 G = {i−j ; a 6= 0}, 1 ij wagąkrawędzii−j jest−a .Zauważmy,żewtensposóbotrzymaliśmyjednoznacząodpowiedniość ij pomiędzygrafamiważonymi(takimi,żekażdaichkrawędźmaniezerowąwagę)orazformami kwadratowymi powyższej postaci. Definicja 1.15 Formękwadratowąq nazywamyspójną,jeśligrafG jestspójnymgrafem. q Zadanie na ćwiczenia. Opracować algorytm sprawdzania spójności formy oraz jej rozkładu na spójne składowe. Przykład 1.16 Składowe spójności formy q. Innymsposobemkodowaniaformykwadratowejbędąposety(zbioryczęściowouporządkowane). Niech I = (I,(cid:22)) będzie skończonym zbiorem częściowo uporządkowanym (posetem), gdzie |I| = n oraz (cid:22) jest relacją częściowego porządku. Piszemy i ≺ j jeśli i (cid:22) j oraz i 6= j. Niech max I oznacza zbiór elementów maksymalnych posetu I tzn. takich elementów p ∈ I, że nie istnieje i ∈ I spełniający p ≺ i. Niech I− = I\max I. Z posetem I stowarzyszamy całkowitą formę kwadratową q : Zn → Z postaci I q (x ,...,x ) = Xx2 + X x x − X (Xx )x . I 1 n i i j i p i∈I i≺j∈I− p∈maxI i≺p Zauważmy, że poset może być zakodowany za pomocą kołczanu. Kołczanem Hasse posetu I nazywamy kołczan H taki, że (H ) = I oraz istnieje strzałka i → j ∈ (H ) I I 0 I 1 wtedy i tylko wtedy gdy i ≺ j oraz relacja ta jest minimalna. Uwaga 1.17 Proszę zwrócić uwagę, na różnice i podobieństwa kołczanu Hasse posetu I oraz grafu G formy q . qI I 5 1.5. Algorytm Lagrange’a Rozważmyformękwadratowąq : Kn → K,gdzieK = QlubK = R.Poniżejprzedstawimy algorytm Lagrange’a sprowadzania formy kwadratowej do postaci kanonicznej. Sprowadzanie słabo nieujemnej formy kwadratowej do powyższej postaci jest zawsze możliwe w myśl poniższego twierdzenia. Twierdzenie 1.18. Niech 0 6= q : Kn → K (K = R lub K = Q) będzie formą kwadratową postaci n X q(x ,...,x ) = a x x 1 n ij i j i,j=1 Istnieją b ∈ K oraz s ∈ K takie, że macierz (s ) ∈ M (K) jest nieosobliwa oraz i ij ij n q(x ,...,x ) = b y2 +...+b y2, 1 n 1 1 n n gdzie y = s x +...+s x dla i = 1,...,n. i i1 1 in n Dowód (Metoda Lagrange’a). Przeprowadzimy indukcję względem n. Dla n = 1 dowód jest oczywisty, ponieważ q(x ) = a x2. 1 11 1 Niech n > 1. Załóżmy, że twierdzenie jest prawdziwe dla wszystkich liczb mniejszych od n. Załóżmy ponadto, że n X q(x) = a x x ij i j i,j=1 oraz a = a . ij ji Rozważmy teraz przypadek, w którym przynajmniej jeden ze współczynników a jest ii niezerowy. Bez straty ogólności możemy założyć, że jest to a . 11 Mamy wówczas n X a x x = a x2 +2x (a x +a x +...+a x )+G(x ,...,x ). ij i j 11 1 1 12 2 13 3 1n n 2 n i,j=1 Zauważmy, że wyrażenie G nie zależy już od zmiennej x . Wykorzystując wzór skóconego 1 mnożenia oraz modyfikując G otrzymujemy a a a a a (x2 +2x ( 12x +...+ 1nx )+( 12x +...+ 1nx )2)+G (x ,...,x ). 11 1 1 a 2 a n a 2 a n 1 2 n 11 11 11 11 Wszystkiedodatkoweskładniki,powstałeprzyostatnimprzekształceniu,włączyliśmydoG . 1 Łatwo zauważyć, że G nie zależy od x . Dalej otrzymujemy 1 1 a a a (x +( 12x +...+ 1nx ))2 +G (x ,...,x ) = b y2 +G (x ,...,x ), 11 1 a 2 a n 1 2 n 1 1 1 2 n 11 11 gdzie b = a oraz y = x +(a12x +...+ a1nx ). Do wyrażenia G (x ,...,x ) stosujemy 1 11 1 1 a11 2 a11 n 1 2 n założenie indukcyjne. Rozważmy teraz przypadek, w którym a = 0 dla i = 1,2,...,n. Ponieważ q 6= 0, więc ii nie wszystkie a = 0. Bez straty ogólności możemy przyjąć, że a 6= 0, i wtedy mamy: ij 12 1 q(x ,...,x ) = 2a x x +H(x ,...,x ) = a [(x +x )2 −(x −x )2]+H(x ,...,x ). 1 n 12 1 2 1 n 12 1 2 1 2 1 n 2 6 Zauważmy, że w H(x ,...,x ) nie występuje składnik x x . Dokonujemy podstawienia 1 n 1 2 y = x +x 1 1 2 y = x −x 2 1 2 y = x ,i > 2 i i i otrzymujemy a q(x) = 12(y2 −y2)+H (y ,...,y ). 2 1 2 1 1 n Ponieważ w wyrażeniu H nie występował składnik x x , więc sprowadziliśmy omawiany 1 2 przypadek do poprzedniego. Zauważmy, że wszystkie zamiany zmiennych dokonywane były za pomocą odwracalnych przekształceń liniowych. Zatem macierz (s ) ∈ M (K) jest nieosobliwa. To kończy dowód ij n twierdzenia (cid:3) Wniosek 1.19. Niech q : Rn → R będzie formą kwadratową postaci n X q(x ,...,x ) = a x x 1 n ij i j i,j=1 oraz niech q(x ,...,x ) = b y2 +...+b y2, 1 n 1 1 n n gdzie y , b , s są jak w Twierdzeniu 1.18. Forma q jest dodatnio określona (odp. nieujemnie i i ij określona) wtedy i tylko wtedy, gdy b > 0 (odp. b › 0) dla wszystkich i = 1,...,n. i i Dowód. Zauważmy, że jeśli b > 0 dla i = 1,...,n, to dla wszystkich x 6= 0 mamy i q(x ,...,x ) = b y2 +...+b y2 > 0, a więc q jest dodatnio określona. 1 n 1 1 n n Przypuśćmy, że forma q jest dodatnio określona oraz, że istnieje b ‹ 0. Bez straty i ogólności możemy założyć, że b ‹ 0. Rozwiązujemy nieosobliwy układ równań y = 1,y = 1 1 2 0,...,y = 0 ze względu na zmienne x ,...,x . Niech x będzie takim rozwiązaniem, wtedy n 1 n q(x) = b ‹ 0. Forma q nie jest więc dodatnio określona, wbrew założeniu. Zatem b > 0 dla 1 i i = 1,...,n. Dowód w przypadku nieujemnej określoności przebiega analogicznie. (cid:3) Twierdzenie 1.20. Forma kwadratowa q : Rn → R jest dodatnio określona (odp. nieujemnie określona) wtedy i tylko wtedy gdy wszystkie wartości własne macierzy M są q dodatnie (odp. nieujemne). Dowód. Ponieważ M jest symetryczną rzeczywistą macierzą, więc istnieje macierz q ortogonalna U (tzn. Utr = U−1) taka, że A = UM Utr jest macierzą diagonalną. Zauważmy, q że na przekątnej macierzy A znajdują się jej wartości własne. Pokażemy,żeλjestwartościąwłasnąmacierzyAwtedyitylkowtedy,gdyλjestwartością własną macierzy M . Istotnie, niech λ będzie wartością własną macierzy A. Istnieje wtedy q wektor x taki, że Ax = λx. Wtedy Ax = UM Utrx = λx, a więc M (Utrx) = λU−1x = q q λ(Utrx). Zatem λ jest wartością własną macierzy M . q Odwrotnie, niech λ będzie wartością własną macierzy M . Istnieje x taki, że M x = λx. q q PonieważmacierzU jestodwracalna,więcistniejey taki,żex = Utry.StądM x = M Utry = q q 7 λx = λUtry = λU−1y. Ostatecznie UM Utry = λy. Pokazaliśmy, że λ jest wartością własną q macierzy UM Utr. q Pokażemy teraz, że q jest dodatnio określona (odp. nieujemnie określona) wtedy i tylko wtedy, gdy xUM Utrxtr > 0 dla wszystkich x 6= 0 (odp. xUM Utrxtr › 0 dla wszystkich x). q q Istotnie, jeżeli q jest dodatnio określona, to xM xtr > 0 dla x 6= 0. Stąd łatwo wynika, że q (xU)M (xU)tr > 0 dla x 6= 0. Odwrotnie, jeśli xUM Utrxtr > 0 dla x 6= 0, to z faktu, że q q macierzU jestodwracalnawynika,żexM xtr > 0dlax 6= 0.Dowódwprzypadkunieujemnej q określoności przebiega analogicznie. Teraz już łatwo jest udowodnić tezę twierdzenia. (cid:3) Wniosek 1.21. Niech B będzie macierzą odwracalną. Forma q jest dodatnio określona (odp. nieujemnie określona) wtedy i tylko wtedy, gdy xBM Btrxtr > 0 dla x 6= 0 (odp. q xBM Btrxtr › 0 dla x). q Dowód. Wniosek z dowodu z poprzedniego twierdzenia. (cid:3) 1.6. rad q oraz Ker q K K Definiujemy dwa zbiory Kerq = Ker q = {x ∈ Kn ; q(x) = 0} ⊆ Kn K oraz n rad q = {x ∈ Kn ; b (e ,x) = b (e ,x) = ... = b (e ,x) = 0} = \ Ker b (e ,−) ⊆ Kn. K q 1 q 2 q n K q i i=1 Zbiór Kerq nazywamy jądrem formy q, zbiór radq = rad q nazywamy radykałem formy K kwadratowej q. Lemat 1.22. Niech q : Rn → R będzie formą kwadratową. Zachodzą następujące warunki (a) radq jest podprzestrzenią liniową w Rn, (b) radq ⊆ Kerq. Dowód. (a) Zauważmy, że v ∈ radq wtedy i tylko wtedy, gdy v jest rozwiązaniem b (e ,v) = 0 q 1 jednorodnego układu równań liniowych ... . Zatem radq jest podprzestrzenią b (e ,v) = 0 q n liniową w Rn. (b) Niech v = λ e + ... + λ e ∈ Rn. Jeśli v ∈ radq, to mamy q(v) = b (v,v) = 1 1 n n q λ b (e ,v)+...+λ b (e ,v) = 0. Zatem v ∈ Kerq. (cid:3) 1 q 1 n q n Lemat 1.23. Niech q : Rn → R będzie całkowitą formą kwadratową. Jeśli q jest nieujemnie określona, to Kerq jest podprzestrzenią liniową w Rn oraz Kerq = radq. 8 Dowód. Niech v,w ∈ Kerq. Pokażemy, że wówczas v + w ∈ Kerq. Ponieważ q(v) = 0 oraz q(w) = 0, więc 2b (v,w) = q(v + w) − q(v) − q(w) = q(v + w) oraz −2b (v,w) = q q 2b (v,−w) = q(v −w). Dodając te równania stronami, dostajemy q(v −w)+q(v +w) = 0. q Ponieważ forma q jest nieujemnie określona, więc q(v+w) › 0 oraz q(v−w) › 0. Ostatecznie q(v + w) = q(v − w) = 0, więc v + w ∈ Kerq. Ponadto q(av) = a2q(v) = 0, jeśli a ∈ K. Ostatecznie Kerq jest podprzestrzenią liniową w Rn. Pozostało udowodnić równość Kerq = radq. Na podstawie Lematu 1.22 wystarczy pokazać, że Kerq ⊆ radq. Niech v ∈ Rn będzie takie, że q(v) = 0. Ponieważ forma q jest nieujemnie określona, więc q posiada w punkcie v minimum lokalne. Zatem wszystkie pochodne cząstkowe dq (v) = 2b (e ,v) = 0 są w punkcie v równe zero. Ostatecznie v ∈ radq. dxi q i (cid:3) 2. Całkowite formy kwadratowe Funkcję q : Zn → Z zadaną wzorem n q(x ,...,x ) = Xa x +Xa x x , gdzie a ∈ Z 1 n ii i ij i j ij i=1 i<j nazywamy całkowitą formą kwadratową. 2.1. Formy stowarzyszone z grafami oraz posetami Niech Q = (Q ,Q ) będzie skończonym grafem skierowanym (kołczanem), gdzie Q jest 0 1 0 zbiorem wierzchołków (n = |Q | oraz niech Q = {1,...,n}), a Q jest zbiorem strzałek. 0 0 1 Z kołczanem Q stowarzyszamy całkowitą formę kwadratową q : Zn → Z postaci Q q (x ,...,x ) = X x2 − X x x . Q 1 n i i j i∈Q0 i→j∈Q1 Twierdzenie 2.1. Niech Q = (Q ,Q ) będzie spójnym kołczanem oraz niech q będzie 0 1 Q formą kwadratową stowarzyszoną z Q. Forma q jest dodatnio określona wtedy i tylko wtedy, Q gdy Q jest jednym z kołczanów Dynkina A , D , E , E , E . n n 6 7 8 Twierdzenie 2.2. Niech Q = (Q ,Q ) będzie spójnym kołczanem bez zorientowanych 0 1 cykli oraz niech q będzie formą kwadratową stowarzyszoną z Q. Forma q jest nieujemnie Q Q określona wtedy i tylko wtedy, gdy Q jest jednym z kołczanów Dynkina A , D , E , E , E n n 6 7 8 lub jednym z kołczanów Euklidesa Af, Df, Ef, Ef, Ef. n n 6 7 8 2.2. Pierwiastki form kwadratowych Niech q : Zn → Z będzie całkowitą formą kwadratową. Definicja 2.3. Wektor v ∈ Zn nazywamy (całkowitym) pierwiastkiem formy q jeśli q(v) = 1. Oznaczmy przez R = {v ∈ Zn ; q(v) = 1} q zbiór wszystkich pierwiastków formy q. 9 Pierwiastek v formy q taki, że v ∈ Nn nazywamy dodatnim pierwiastkiem. Oznaczmy przez R+ = {v ∈ Nn ; q(v) = 1} ⊆ R q q zbiór wszystkich dodatnich pierwiastków formy q. Pierwiastekv formyq taki,że−v ∈ Nn nazywamyujemnym pierwiastkiem.Oznaczmy przez R− = {v ∈ −Nn ; q(v) = 1} ⊆ R q q zbiór wszystkich ujemnych pierwiastków formy q. Problem. 1) Opisać algorytm wyznaczający zbiory R oraz R+. q q 2) Podać kryterium, które sprawdza, czy zbiory R oraz R+ są skończone. q q Niech q : Zn → Z będzie całkowitą formą kwadratową postaci n (2.4) q(x) = Xx2 +Xa x x . i ij i j i=1 i<j Twierdzenie 2.5. Jeżeli całkowita forma kwadratowa postaci n q(x) = Xx2 +Xa x x , gdzie a ∈ {0,−1} i ij i j ij i=1 i<j jest dodatnio określona, to zbiór R jest skończony oraz R = R+ ∪R−. q q q q Wniosek 2.6. Jeżeli Q jest kołczanem Dynkina, to zbiór R jest skończony. qQ Definicja 2.7. Całkowitąformękwadratowąq nazywamysłabo dodatnią(odp.słabo nieujemną),jeśliq(v) > 0dlawszystkich0 6= v ∈ Nn (odp.q(v) › 0dlawszystkichv ∈ Nn). Przykład 2.8. Rozważmy formę kwadratową q(x ,x ) = x2 +x2 +2x x = (x +x )2. 1 2 1 2 1 2 1 2 Zauważmy, że q jest słabo dodatnia, ale nie jest dodatnio określona. Ponadto zbiory R+ = {(1,0),(0,1)} ; R− = {(−1,0),(0,−1)} q q są skończone natomiast zbiór R = {(x,x+1),(x,x−1) ; x ∈ Z} q jest nieskończony. 10